Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

12. 12. 2022

Beseda v Muzeu Kroměřížska

Naši žáci na besedě

V pátek 9. 12. 2022 vyrazily třídy 3.A, 3.B a 1.B do Muzea Kroměřížska za účelem dozvědět se více o světové organizaci UNESCO, historii Arcibiskupského zámku a o zahradách v Kroměříži. Jelikož se naše škola pyšní členstvím v seznamu přidružených škol organizace UNESCO, bylo téměř povinností se této akce zúčastnit.


Besedu zahájila ředitelka Muzea Kroměřížska, Mgr. Martina Miláčková, která účastníky seznámila s organizací UNESCO, historií Arcibiskupského zámku a nevynechala ani pýchu města Kroměříže, raně barokní Květnou zahradu. Na řadu přišly i záludné otázky pro studenty, jako například kolik památek z České republiky je zapsaných na seznamu UNESCO nebo kdo začal s budováním Květné zahrady.

Po úvodní besedě se žáci rozdělili do několika skupin, ve kterých se zúčastnili komentovaných prohlídek s průvodci v konkrétních částech expozic. Mohli jsme tak obdivovat tvorbu kroměřížské rodačky Otilie Šuterové Demelové, vynikající sochařky a malířky. Výstava Návraty zprostředkovala její vzpomínky na dětství, ale v některých uměleckých dílech jsme pozorovali i její vnímání současnosti.

Zhlédli jsme také několik maleb a kreseb Maxe Švabinského, významného malíře původem z Kroměříže, a nebylo možné ani opomenout zajímavosti z jeho života, které nám sdělila paní průvodkyně.

Poslední expozice nás provedla městem Kroměříž v letech 1848 - 1948. Naráz jsme se tak ocitli v centru města při konání ústavodárného říšského sněmu a mohli jsme vidět i stylizované modely již zaniklých kroměřížských památek.

Dopoledne strávené v Muzeu Kroměřížska nás velice obohatilo o nové poznatky a zajímavosti. Naše škola může být hrdá na to, že je součástí mezinárodní organizace UNESCO a podíli se tak na zachování světového kulturního dědictví.

Mgr. Gabriela Křížanová, Mgr. Eva Stručovská