Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

18. 5. 2024

Exkurze do Luhačovic

Exkurze do Luhačovic

Návštěva lázní ve znamení vody.


V rámci projektu UNESCO se letos žáci 2.A a 2.B zabývali tématem “Voda”. V úterý 7. května se proto vydali navštívit lázně Luhačovice, aby se blíže seznámili s balneoterapií. A voda je provázela i po cestě - celou exkurzi totiž bylo deštivé počasí.

Exkurzi zahájila Mgr. Varaďová, hlavní sestra, která žákům objasnila systém a význam lázeňské péče, indikaci k léčbě i účinky léčebné minerální vody v Luhačovicích. Poté se žáci vydali do inhalatoria, kde byli přítomni inhalační proceduře. V balneoterapeutické části exkurze si žáci prohlédli prostory, v nichž probíhají celotělové i částečné koupele. Hlavní sestra ozřejmila princip účinku minerálních vod na pokožku a oběhový systém.

Exkurze pokračovala krátkou prohlídkou Jurkovičova domu, architektonického skvostu umístěného v blízkosti lázeňské kolonády. Hlavní fyzioterapeutka a vedoucí balneologického provozu nás zavedla i do místností, které jsou vyhrazeny soukromé klientele. Zde je možné užít si párovou koupel v původních historických zlatých vanách z roku 1902.

Poslední zastávkou byl obnovený areál nově zrekonstruovaných Slunečních lázní. Žáci si prohlédli expozici připomínající architekta Dušana Jurkoviče a hudebního skladatele Leoše Janáčka a dozvěděli se zajímavosti o říčních a slunečních lázních, které byly v Luhačovicích otevřeny již v roce 1903.

Prostřednictvím vstřícného přístupu personálu lázní žáci získali odborné znalosti a současně zažili příjemnou lázeňskou atmosféru.

 

Mgr. Lucie Skácelíková

učitelka odborných předmětů