Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

4. 10. 2021

Exkurze třídy 2. B na statku

Exkurze třídy 2. B na statku

V pátek 3. září 2021 se třída 2. B vydala vlakem na jih do moravského Slovácka, aby navštívila soukromého zemědělce hospodařícího v ekologickém režimu v Moravském Písku. 


Jedinečná krajina v Dolnomoravském úvalu, kam až sahá Moravská Sahara, je charakteristická právě okolo Písku svými zvlněnými poli, které protínají různé linie nedávno vysazených remízků a ostrůvků, které zde vysadil právě onen zemědělec. Vysazuje stromy, opravuje polní cesty, buduje biokoridory. Jeho maso i veškerá rostlinná produkce nese název BIO.

Žáci měli tak příležitost se dozvědět zásady ekologického zemědělství, jaké mají výhody pro krajinu a pro člověka, co musí farmář splnit, aby dostal certifikát, které úřady ho nadále kontrolují, a také to, jak se liší velkochovy a klasické zemědělství od menších farem. Zjistili i něco o biodiverzitě, která je jedním z témat projektu Unesca.

Samozřejmě ale exkurze nebyla pouze o pasivním přijímání nových informací. Žáci měli šanci ochutnat bio ovoce rovnou ze stromu, jež si sami natrhali, speciálním kartáčem si zkusili kartáčovat krávy, jimž se to velmi líbilo, pochovali si slepice, a dokonce byli svědky přirozeného rozmnožování býka Alvina, který sem byl přivezen až z Itálie.

Na tuhle exkurzi studenti jen tak nezapomenou a všichni z ní byli nadšení. Nejenže se naučili spoustu nových věcí, ale také si vyzkoušeli být na chvíli farmáři.

Mgr. Křížanová Gabriela, třídní učitelka 2.B