17. 10. 2021

Kulatý stůl se sociálními partnery

Kulatý stůl

Dne 11. října 2021 se uskutečnil na půdě SZŠ Kroměříž kulatý stůl se sociálními partnery v rámci navázání spolupráce a vytvoření expertní skupiny pro tvorbu nového školního vzdělávacího programu oboru sociální činnost.


Cílem kulatého stolu bylo zejména hledat odpovědi na otázky: • Zda oslovení sociální partneři mají zkušenosti s výkonem učební či odborné praxe na svém pracovišti? V případě kladné odpovědi, s jakými pozitivy či negativy se setkali? • Jakými praktickými dovednostmi by měl být absolvent oboru sociální činnost vybaven do profesního života? • Jaké teoretické znalosti by měl absolvent ovládat?

V prvním bloku programu moderátorka kulatého stolu Mgr. Hofrová představila přítomné zástupce školy, zejména pak ředitelku školy PhDr. Hanákovou, vedoucí učitelku praktického vyučování Mgr. Kovářovou, odborné učitelky Mgr. Malou a Mgr. Švachovou a dále koordinátorku školního vzdělávacího programu Ing. Kračmerovou.  Následně se představili zástupci oslovených sociálních partnerů, se kterými škola spolupracuje dlouhodobě nebo oslovila prvně pro navázání spolupráce.

V rámci kulatého stolu se hodně diskutovalo, zejména o kvalitě absolventů a o faktorech, které jí ovlivňují, o možnostech nastavení rovnováhy mezi tím, co požadují po absolventech škol zaměstnavatelé, a tím, co po skončení školy absolventi skutečně umí, o motivaci žáků. Účastníci se shodli na tom, že tato diskuze byla velmi přínosná a domluvili se na další spolupráci ať už v rámci připomínkování ŠVP či ve formě odborných exkurzí v zařízeních sociálních partnerů, besed a přednášek s odborníky z praxe pro naše žáky.

Mgr. Veronika Švachová, vyučující odborných předmětů

Kulatý stůl - fotografie z akce