Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

25. 6. 2024

Po stopách Bedřicha Smetany

Po stopách Bedřicha Smetany

Na konci školního roku jsme si připomněli jednoho z největších Čechů.


Jedním z témat, která byla letos vyhlášena pro Síť přidružených škol UNESCO, do níž přináleží také naše škola, bylo 200 let od narození českého hudebního génia Bedřicha Smetany.  

Ve dnech 11. a 14. června jsme se tak s žáky tříd 1. A, 1. S a 2. S vydali do Litomyšle, abychom se v tomto jeho rodném městě vydali právě po Smetanových stopách. 

Nejdříve jsme s profesionálními průvodci zamířili na prohlídku historického jádra města. Dozvěděli jsme se tak mj., ve kterém domě vyhasínala Božena Němcová, kam Alois Jirásek situoval svou Filosofskou historii, jak se studenti místní umělecké školy originálně vypořádali s dílem Josefa Váchala nebo jak dlouhý byl v letech 1370 – 1763 tzv. loket český. 

Posléze jsme nemohli vynechat pověstný litomyšlský zámek, jenž je spojen zejména s rody Pernštejnů a Valdštejnů. Zde jsme viděli pro zámek typická renesanční sgrafita a arkády, fenomenální reprezentační sály, dámský budoár nebo místnost, kde hrál malý Bedřich (jehož otec pracoval jako sládek v panských službách) v dětském věku poprvé na klavír. Zlatým hřebem pro nás byla návštěva klasicistního divadla, jež je po divadle v Českém Krumlově druhým nejstarším palácovým divadlem u nás.

Na závěr našeho programu jsme si ponechali to nejpodstatnější: navštívili jsme totiž nově zrekonstruovaný rodný byt Bedřicha Smetany, který byl teprve 8. června slavnostně otevřen. Zde jsme si vyslechli melodie nejznámějších Smetanových skladeb, mohli jsme obdivovat jeho původní psací stůl nebo se podívat na dobové programy oper. Průvodcem nám byl hlas sedmiletého Bedřicha, který nám vyprávěl celý svůj životní příběh. 

Než jsme se vydali domů, museli jsme se samozřejmě podívat také do chrámu Nalezení svatého kříže a do přilehlých Klášterních zahrad, v nichž se aktuálně konal již 66. ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. 

Žákům děkujeme za vzornou reprezentaci školy a těšíme se, až se v budoucnu vydáme na další zajímavá místa spojená s kulturním dědictvím českého národa. 

 

PK CJL a společenskovědních předmětů