22. 11. 2023

Pouze dva nejlepší postoupí do univerzitního kola překladatelské soutěže

Pouze dva nejlepší postoupí do univerzitního kola překladatelské soutěže

S cílem podpořit zájem studentů středních škol o studium jazyků a také o překlad jako oborovou disciplínu se  1. listopadu uskutečnil další ročník Překladatelské soutěže Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. 


Školního kola se zúčastnilo 15 našich studentů, ale pouze dva nejlepší mohou postoupit. Na prvních třech místech se umístily studentky Pálková Adéla (2.A), Stoneová  Maeveen (2.A) a  Slavíková  Magdaléna (3.A).
Texty byly velmi náročné. Prvním textem byl překlad recenze knihy Mony Awadové, Rouge. Jako druhý text studenti překládali odborný článek týkající se umělé inteligence. Hodnocena byla věcná a jazyková správnost, věrnost překladu, ale také kreativita studentů a jejich odvaha oprostit se od struktur výchozího jazyka a překládat tak, aby čtenář nepoznal, že se jedná o překlad.
Dva nejlepší studenti postupují do univerzitního kola, které se uskuteční 4. a 5. ledna v prostorách Univerzity Palackého v Olomouci.
Děkujeme všem studentům, kteří se této soutěže zúčastnili za jejich snahu a dvěma výhercům přejeme mnoho štěstí v univerzitním kole.
 
Mgr. Pavla Válková