27. 6. 2024

ZACHRAŇ ŽIVOT!

ZACHRAŇ ŽIVOT!

I letos jsme věnovali poslední školní týden záchraně lidského života.


V úterý 25. června 2024 byla na naší škole realizována, jako již každoročně, soutěž v první pomoci pro první ročníky. Ta slouží především k tomu, aby byly na konci školního roku slavnostně  ověřeny nabyté znalosti a dovednosti žáků. Ti byli rozděleni do deseti družstev po čtyřech členech a každé z družstev mělo k dispozici připravené pomůcky a modely k poskytnutí první pomoci. Na trase musely týmy projít celkem pěti stanovišti.

Trasa začínala v učebně 209, kde se odehrála scénka, která inscenovala infarkt myokardu učitele při výuce ruského jazyka. Dále se pokračovalo na toaletách ve třetím podlaží, kde zkolabovala dívka v důsledku diabetického šoku. Na dalším stanovišti zase ležela těžce zraněná žena s vyhřezlými orgány, navíc obtěžovaná velmi dotěrnou opilou společností. Žáci posléze pokračovali na v pořadí čtvrté stanoviště, kde jiná dívka přišla o nohu při manipulaci s motorovou pilou. Poslední situace imitovala srážku sportovkyň. 

Cílem celé akce především bylo, aby si žáci vyzkoušeli poskytnutí první pomoci v reálných situacích. Do této soutěže byli zapojeni i pedagogové školy, odborníci ze záchranné zdravotnické služby a Policie České republiky.

Odborná porota se po skončení celé náročné akce usnesla na finálním pořadí jednotlivých družstev, a to na základě dosažených bodů. Výsledky byly vyhlášeny pro každý obor zvlášť.

Praktická sestra, třída 1.A. Na prvním místě se umístily Julie Zavadilová, Michaela Švehlová a Tereza Kušíková. Druhou příčku obsadili Jan Knapík, Kristýna Pištěcká a Matěj Matušinec. Na třetí místo poté dosáhly Kristýna Novotná, Veronika Mrhálková a Lucie Kováčiková.

Sociální činnost, třída 1.S. První místo obsadili Sophie Opravilová, Matyáš Pilka a Patrik Svoboda. Druhé příčky dosáhli Terezie Krčová, Natálie Jelínková a Lukáš Kaderka. Na třetím místě skončily Veronika Kořínková, Barbora Sanytráková a Adéla Sedlářová. 

Na závěr chceme všem zúčastněným poděkovat za zdárný průběh soutěže a pogratulovat vítězům. Těšíme se na další rok!

 

Autorky článku: Bergerová Sarah, Černíčková Dominika, Dokoupilová Lucie, Hradilová Veronika, Orlová Andrea, Pařilová Aneta, Trávníčková Klára