Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

25. 4. 2022

Exkurze do Budapešti

Výhled na Budapešť

V pátek 8. dubna 2022 jsme vyrazili do Budapešti, kde jsme se opět přesvědčili o tom, že na naší škole není nikdy nuda a učitelé pro nás připravují zajímavé akce, které zpestřují naši výuku.


Naše výletnické putování začalo již v brzkých ranních hodinách, kdy jsme z Kroměříže autobusem odjeli směr Budapešť. Po cestě nás čekalo pár zastávek a než jsme se nadáli, byli jsme na hranicích s Maďarskem. Po chvíli jsme dorazili na naši první cílovou zastávku – městskou tržnici na nábřeží Dunaje. Zde jsme si nakoupili nejen různé suvenýry jako magnety, pohledy či trička, ale také místní pochutiny.

Po hodině utrácení našich směněných forintů přišel čas na samotnou dlouhou procházku po Budapešti. Pro mnohé to bylo opravdu vyčerpávající, ale ohromně zajímavé. Nejen, že jsme viděli nespočet krásných památek jako je nejstarší kostel Belváros, nákupní třída Váci utca, Dunajská promenáda s výhledem na Budínský hrad či náměstí Vörösmarty se slavnou cukrárnou Gerbaud, ale ti odvážní dokonce vešli i dovnitř, aby se mohli rozplývat nad tou sladkou krásou.

Protože si žáci o to sami řekli a paní průvodkyně několikrát zopakovala, že ji velmi těší,  že žáci mají takový zájem, navštívili jsme také největší synagogu v Evropě na ulici Dohány, následovala procházka židovskou čtvrtí s její nezaměnitelnou atmosférou.

Pokračovali jsme k bazilice sv. Štěpána, k ikonickému řetězovému mostu, dále k památníku Boty. Následoval maďarský parlament. U všech těchto památek jsme vytvořili hromadu krásných fotografií na památku. Procházku jsme zakončili výletem na Budínský hrad  s krásným výhledem na Budapešť, kam jsme se vydali místním metrem.

Poté již nastal čas vyrazit zpět k domovu. Spokojeně jsme prospali pár hodin v autobuse a krátce po půlnoci přijeli zpět do Kroměříže, obohaceni o nové zážitky, informace a fotky z maďarské metropole.

Celý tento skvělý zážitek pro nás zařídila paní učitelka Křížanová, pedagogický dozor nám dále dělaly Mgr. Lucie Skácelíková, Mgr. Eva Dobroslávková a Adéla Nováková. Výlet do Budapešti se vydařil skvěle, počasí nám přálo a díky bohatému programu budeme mít na exkurzi pěkné vzpomínky.

Tereza Šílová, žákyně 3.A