12. 9. 2024

Ve zdravém těle zdravý duch

Ve zdravém těle zdravý duch

Žáci středních škol se utkali v lehkoatletických disciplínách na Sedláčkově memoriálu.


Gymnázium Kroměříž organizovalo již 78. ročník memoriálu na počest profesora Václava Sedláčka, absolventa Masarykovy univerzity v Brně, vyučujícího od roku 1931 tělesnou výchovu a zeměpis na kroměřížském gymnáziu. Nadšený sportovec, sokolský pracovník, který se věnoval rozvoji tělesné kultury, nejen studentů gymnázia, ale i kroměřížské mládeže, byl 9. října 1941 zatčen gestapem s odůvodněním, že "jeho ponecháním ve službě byly by ohroženy podstatné zájmy služby a vážnost školy ...". Po dvouměsíční vazbě v Brně byl deportován do koncentračního tábora v Osvětimi, kde 6. února 1942 ve věku 35 let skončil svou životní pouť.

Profesor Sedláček v roce 1938 založil tradici lehkoatletických závodů družstev dívek a hochů kroměřížských škol o putovní poháry. Po roce 1945 se vedení gymnázia rozhodlo pokračovat v tradici a uspořádat středoškolské atletické závody pod názvem Sedláčkův memoriál.

SZŠ a VOŠZ Kroměříž vyslala do letošního klání 14 nadšených sportovců. Nejlépe zabojovala Veronika Šímová v hodu koulí – 3.místo a Viktor Avramov – v běhu na 1500 m. Všem účastníkům odhodlaným zvítězit i příští rok fandíme.

 

Mgr. Hana Kovářová

Vedoucí praktického vyučování